Luizenprotocol

In de week na een vakantie zal er een luizencontrole gehouden worden. Alle kinderen van de school worden dan gescreened. Dit gebeurd door een vast team ouders, die allemaal een korte uitleg hebben gehad van de GGD.

Wat is de werkwijze van dit team?:

• Ieder kind wordt gecontroleerd;
  • In geval van besmetting wordt dit gemeld bij de directie van de school;
  • De luizenzak van het kind wordt in een plastic tas gedaan en het kind ontvangt een schone luizenzak. Tevens wordt de besmetting bij de leerkracht gemeld;
  • De ouders van het kind worden telefonisch op de hoogte gebracht en verzocht om het kind op te komen halen en direct te behandelen.
  • Mochten de ouders telefonisch niet te bereiken zijn, zal dit via een brief medegedeeld worden;
  • De directie zal de gehele klas een briefje meegeven als er hoofdluis geconstateerd is. Dit is om iedereen te informeren. Er wordt niet verteld wie er hoofdluis heeft;
  • Als er bij meerdere kinderen in 1 klas hoofdluis gevonden wordt, zal er na enkele weken nogmaals een screening plaatsvinden.

Wat zijn luizen?

Luizen zijn hematofagen, dit betekent dat ze bloed nodig hebben om te overleven. Zonder bloed kunnen ze maximum 1 a 2 dagen overleven. Ze voeden zich een vijftal keren per dag met bloed van de gastheer. Er bestaan zowel mannetjes als vrouwtjes en bevruchting is nodig om nieuwe boosdoeners te produceren. Een vrouwtje dat zo'n 4mm lang is, leeft ongeveer anderhalve maand en legt in die periode zowat 300 eitjes. Het duurt 6 tot 10 dagen alvorens de larve gevormd wordt. De larve zit in een soort zakje of neet. Deze neet zit vast op de haarbasis van de gastheer of gastvrouw en is zeer moeilijk te verwijderen. Het belangrijkste symptoom dat op de aanwezigheid van luizen kan wijzen is de felle jeuk op het hoofd. Vaak treden er ook krabletsels op in de halsstreek en vindt men neten die vastkleven aan de haren..

Wat te doen als er luizen bij je kind gevonden zijn?

Het kan iedereen gebeuren, plotseling voel je iets op je hoofd kriebelen. Je krabt, en je krabt nog meer maar de jeuk gaat niet weg. Dat is het gevoel dat je krijgt als er luizen op je hoofd lopen. Dit gebeurt vooral bij kinderen, maar wat moet je dan doen ? Om te beginnen kunt u uw kind vertellen dat dit absoluut geen reden is om je te schamen, dit kan iedereen gebeuren. Heeft u het vermoeden dat uw kind hoofdluis heeft, kijk dan zelf even in de haren van uw kind. Het is niet altijd even makkelijk te zien, maar bij een ernstige besmetting is de kans groot, dat u een luis ziet lopen. Als dat gebeurt kunt u direct met de behandeling starten. Hiervoor kunt u bij de drogist verschillende shampoos en lotions halen. Prioderm is een merk met zowel shampoos als lotions. Er is een lotion die je enkele uren in de haren laat zitten, maar die de luizen direct doodt. Ook de shampoo zal de luizen direct doden. Ook is er een lotion, die de neten die dan nog aan de haren vastzitten los kan weken. Op die manier kunt u ook alle dode neten uit de haren verwijderen. Behandel het hele gezin, dus ook de ouders. Verschoon alle bedden, was alle kussens en dekbedden, was alle knuffels en jassen. Neten kunnen namelijk tot 10 dagen overleven in kleding etc. Een andere optie is om knuffels in de diepvries te stoppen. Luizen houden niet van warm water of heel veel kou. Dekbedden kunt u ook 2 weken in een afgesloten vuilniszak stoppen. Na 2 weken zijn de luizen dood.

Om besmetting te voorkomen heeft de OV voor ieder kind een luizencape aangeschaft. Dit is een hoes waar uw kind zijn/haar jas in kan doen. De capes verminderen het overlopen maar verhelpen het probleem niet. Zit uw kind nog op zwemles en heeft uw kind hoofdluis. Ga dan niet zwemmen tot de dag na de behandeling. Luizen kunnen namelijk ook zwemmen en kunnen dus tijdens een zwemles van het ene naar het andere hoofd zwemmen. Pas de dag na behandeling mag er weer gezwommen worden. Meld een besmetting direct bij de leerkracht. Ook bij twijfel aub melden. U kunt natuurlijk ook een van de luizenmoeders vragen of zij even extra willen controleren. De kinderen weten welke moeders er regelmatig in de haren kijken. Als er bij een screening luizen bij uw kind gevonden worden, wordt er vanuit de school contact met u opgenomen of bij geen reactie een brief meegegeven. Ook dan moet u direct starten met de behandeling. De luizenmoeders zullen dan luizencape van uw kind vervangen voor een schone cape. De hele klas zal dan een briefje meekrijgen dat er luizen geconstateerd zijn, ook uw eigen kind dus. De kinderen wordt niet verteld wie er luizen heeft. Aangezien het luizenscreenteam niet weet welke kinderen er naar welke BSO gaan, is het wel de bedoeling dat de ouders zelf een besmetting bij de BSO melden. Dit om verdere besmetting te voorkomen. Als uw kind met zo'n briefje thuiskomt, maar u bent niet gebeld, wil dat niet zeggen dat uw kind helemaal veilig is. Houdt uw kind dus enige tijd in de gaten. Voor meisjes is het dan het beste om de haren zoveel mogelijk in een strakke staart of knot te dragen, haren die rondzwiepen zijn een groter risico op besmetting. Dit moet u dan ongeveer een week volhouden. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met Lisette Catoir en Annemarie Dittrich, luizencoördinatoren. We zijn ook te bereiken via mail: g.bogie@petrusbandenschool.nl